You are currently viewing Цените на жилищата продължават ускорения си ръст

Цените на жилищата продължават ускорения си ръст

Цените на жилищата у нас са продължили да растат с ускорени темпове и през второто тримесечие на тази година въпреки по-бавния ръст в броя на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията. На национално ниво цените са се повишили с 14,6% на годишна база, като старите жилища (+16%) са поскъпнали по-бързо от новите (+12,3%). Темпът на покачване на цените на жилищата се е ускорил и спрямо първото тримесечие на 2022 г., тогава те нараснаха с 11,5% и това беше най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато жилищният балон у нас вече се беше спукал.

За сравнение, отчетената инфлация у нас през април, май и юни тази година беше съответно 14,4%, 15,6% и 16,9%.

На тримесечна база ръстът на цените на жилищата се забавя леко и между април и юни достига 3,1% спрямо 5,2% в началото на годината. И при това сравнение съществуващите жилища поскъпват по-бързо от новопостроените, сочат данните на НСИ.

Двигатели на ръстовете на цените на жилищата у нас са шестте града с население от над 120 хил. души, където имотният пазар е най-оживен. В София жилищата са поскъпнали със 17,3% на годишна база, като ръстът на цените се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато те нараснаха с 11,9%. Старите жилища в София са поскъпнали почти с 20% за година през второто тримесечие (19,4%), а при новите цените също са се повишили с двуцифрен, но по-бавен темп от 14,4 на сто. Силният ръст на цените на жилищата в столицата, а и в другите големи градове у нас в последно време, вероятно е накарал някои купувачи да се преориентират към по-евтини панелни жилища, а това е довело и до покачване на цените им.


Както и през първото тримесечие лидер по поскъпване на жилищата в страната изненадващо е Русе, където за една година цените са нараснали с 23,3%, а при новите жилища повишението е още по-голямо – с 28,6%. Трябва обаче да се има предвид, че жилищата в дунавския град са доста по-евтини в сравнение със столицата. В София средната цена закупените апартаменти през второто тримесечие е достигнала 1425 евро на кв. м по данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, докато в повечето квартали на Русе цените са около 1000 евро на квадрат, сочат данни на Imoti.net.

Цените на жилищата поскъпват двуцифрено на годишна база и в Бургас и Стара Загора. В морския град те са нараснали с 14,9% на годишна база през второто тримесечие, като и тук подобно на Русе новите апартаменти (+16,4%) поскъпват по-бързо от старите (+14,9%). В Стара Загора цените на жилищата са нараснали с 12,6% за година, като това се дължи почти изцяло на силното поскъпване на старите жилища (+17,3%), докато при новите нарастването на цените е минимално – с 2,2%. И в двата града годишният ръст на цените на жилищата се ускорява в сравнение с първото тримесечие.

Източник: Investor.bg